Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Europese Verkiezingen 2009 - Politiek van de VS wordt door de oorlogsindustrie beheerst
Europese Verkiezingen 2009

Politiek van de VS wordt door de oorlogsindustrie beheerst

Posted in Europees leger

uit depers.nl:

 

De wapenlobby heeft zoveel macht dat het volgens generaal-majoor b.d. Kees Homan, werkzaam bij Clingendael en TNO, zelfs lukt de strategie van het ministerie van Defensie te beïnvloeden.

 

Het Pentagon stelde vorig jaar vast dat de gewapende ‘strijd tegen het terrorisme’ niet goed werkt. Daarom werd hij ingeruild voor ‘de lange oorlog’ die zich meer richt op ‘het begrijpen van buitenlandse culturen en samenlevingen’, waarvoor minder wapens nodig zijn.

 

De Verenigde Staten gaan voor 63 miljard dollar wapens leveren aan ‘gematigde’ landen in het Midden-Oosten. Lobbyisten van de Amerikaanse defensie-industrie waren nauw bij deze deal betrokken.

 

De Verenigde Staten gaan voor minimaal 63 miljard dollar marineschepen, slimme bommenvliegtuigen en raketten leveren aan verschillende ‘gematigde’ landen in het Midden-Oosten, zo verklaarden topambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Defensie begin deze week.

 

In de deal is een verplichting opgenomen dat het grootste gedeelte besteed wordt bij Amerikaanse defensiebedrijven. ‘Alleen Israël krijgt een deel in cash’, zegt defensiedeskundige Ko Colijn van onderzoeksinstituut Clingendael. ‘De rest bestaat volledig uit Amerikaanse producten.’

 

De grootste profiteurs van de wapendeal zijn Lockheed Martin, Boeing en Raytheon.

‘De defensiebedrijven zijn al vroeg bij de onderhandelingen betrokken’, zegt Colijn. ‘Als de Verenigde Staten beloven dat ze allerlei materiaal leveren, moet het ook geproduceerd kunnen worden.’

 

De betrokkenheid van de wapenfabrikanten bij dergelijke gesprekken is geen uitzondering. Al sinds de Camp David-akkoorden die in 1978 tussen Israël en Egypte onder leiding van president Jimmy Carter in zijn presidentiële buitenverblijf werden gesloten, behoort het tot de Amerikaanse politieke tradities. ‘Defensielobbyisten zijn al zo lang geleden doorgedrongen in de hoogste overheidsregionen, dat ze niet eens meer hun best hoeven te doen om zo’n deal binnen te halen. Het enige dat ze moeten doen, is hun contacten onderhouden.’

En dat doen ze met succes: in de toptien van de grootste wapenproducerende bedrijven ter wereld van het Zweedse onderzoeksbureau SIPRI stonden in 2006 zeven bedrijven uit de Verenigde Staten.

15:19 - 3/8/2007 - post comment


Last Page Next Page
Description
Nog slechts ca 100 weken en dan is het weer zover, de Europese Verkiezingen 2009 staan dan weer voor de deur. Ondersteun de Europese verkiezingen en maak Europa sterk!
Home
User Profile
Archives
Friends
nieuwe politiek
forum nieuwe partij
Recent Entries
- Ontevreden met de huidige politiek?
- EU wil veel meer kennismigranten lokken
- Politiek van de VS wordt door de oorlogsindustrie beheerst
- En toen was het weer zo ver.............